- BuurtSportCoachTexel -

   

Walking football

SVC De Cocksdorp is de eerste sportvereniging op Texel die samen met ons Walking Football voor de doelgroep 55+ heeft opgezet. We zijn dan ook hartstikke trots!

Elke dinsdag van 20.30-21.30 uur is er walking football in het Eierlandsche huis. Wil je ook kennis maken met deze sport? Kom gerust een kijkje nemen.

Tijden veranderen. De samenleving verandert, evenals de voetballers en hun wensen. Dus is de vraag: hoe speel je hier als vereniging op in? Verander je mee? En zo ja, hoe? Waar vaak de focus ligt op het werven van jeugd zien steeds meer verenigingen een andere groep voetballers als

De naam 'walking football' zegt het al, het is in plaats van rennend, lopend voetballen (snelwandelen mag overigens ook). Het tactische aspect van het voetballen krijgt hierdoor een nieuwe dimensie. Het is een spelvorm die de fysieke gesteldheid van 55-plussers respecteert, waardoor een leven lang voetbal mogelijk wordt. En een spelvorm waarbij spelplezier en plezier maken met elkaar voorop staan. Zodat deelnemers niet alleen fysiek maar ook mentaal fit worden of blijven.

Ouderen van 55+ blijken nogal blessuregevoelig te zijn en taaien daarom af bij een voetbalvereniging. Dit vinden wij erg jammer, omdat het sporten wel bijdraagt aan de gezondheid. Het is in verschillende delen van Nederland al opgezet, waarvan 85% het een 8 of hoger geeft en 55% zegt dat zijn/haar fitheid is verbeterd. Daarnaast heb je als speler meer sociale interactie, waardoor de sociale eenzaamheid wordt tegen gegaan.

 

 

Voordelen voor een vereniging

  • nieuwe leden aantrekken: hoe meer leden je hebt, hoe sterker je club wordt.
  • Bestaande leden binden: je behoudt leden die anders wellicht zouden stoppen.
  • Betere bezetting accommodatie: je benut zowel in de ochtend- als avonduren jouw accommodatie.
  • Extra kantine-inkomsten: de nieuwe leden blijven 'hangen'
  • Meer vrijwilligers binnenhalen: hoe meer leden hoe groter het potentieel vrijwilligers.
  • Beter imago: Het tonen van maatschappelijke betrokkenheid en het vergroten van de sociale functie van de vereniging in je wijk/dorp is positief voor het beeld dat leden en stakeholders zoals de gemeente en sponsoren van de vereniging hebben.
  • Betere veiligheid: vaker en meer mensen op je accommodatie vergroot de veiligheid en voorkomt vandalisme.

 

Voordelen voor de spelers:

  • Meer sociale interactie: actief zijn op en buiten het veld vergroot de sociale mobiliteit van 55-plussers. Door te bewegen kunnen zij contacten opdoen en onderhouden, waardoor eenzaamheid wordt tegengegaan. Inactiviteit veroorzaakt juist eenzaamheid.
  • Betere fysieke gezondheid: sport en bewegen is voor 55-plussers nog belangrijker vanwege het hogere risico op gezondheidsklachten. Sporten verkleint de kans op klachten juist en komt daarmee de gezondheid ten goede.

 

Wil jij als voetbalvereniging ook walking football opzetten? Neem dan gerust contact met ons op. We zouden graag samenwerken om dit tot een succes te maken. Daarnaast hebben wij de handleiding voor het opzetten van het walking football tot onze beschikking.